Blodig strid om øyperlen Åsvær

Åsvær

For tusen år siden var Åsvær i Dønna et svært attraktivt spiskammers. Småkongene på Helgeland sloss så blodet rant om rettighetene til dun- og eggværet. Det var Hårek på Tjøtta og Asmund Grankelson på Dønnesgodset som førte an. Feidene fortsatte i flere år, og i 1040 fikk Asmund anledning til å drepe Hårek mens han befant seg i Nidaros.
Nå har fiskeværet vært uten fastboende i flere tiår, og myndighetene har vedtatt strenge vernebestemmelser. Men fortsatt er Åsvær populært til ferie og rekreasjon. I fjor ble øygruppa solgt for 11 millioner kroner. Det er ei kystperle som sterkt kan anbefales.
Men båtturen mellom de hundrevis av øyer, holmer og skjær blir ekstra spennende når man har med seg litt av historien. Så derfor et avsnitt til.
Åsværs storhetstid var kanskje under storsildfiske mellom 1865 og 1875. På den tiden var det opp mot 4000 fiskere i Åsvær. Bare i en sesong ble det bygd hele 100 saltebuer og 40 losjihus. Der var fiskemottak med dampskipskai, butikk, telegrafstasjon og sykestue. Fiskerilegen skriver om to nye fenomener; kjønnssykdommer og lausunger. Åsvær hadde angivelig også horehus.
Nordøst i Åsvær ligger Åsvær fyr. Det er her mesteparten av havgående båter kommer inn til Helgeland. Blant annet det meste av båttrafikken til Mosjøen og Mo i Rana.
På grunn av vernebestemmelsen er det ikke lov å bygge nytt i Åsvær. Men etterkommere har tatt vare på opprinnelige bygninger og bruker dem til feriehus. Bedre fiskeplasser skal man lete lenge etter. Gåsejakt er også populært. Og tro det eller ikke, men det er utrolig mye moltebær i Åsvær.
Mellom de mange holmene er det gode muligheter for å ankre opp. Ved det gamle fiskebruket er det også mulig å forøye for natta. Men ta med sjøkart og hold deg til de merkede leiene. God tur – du kommer ikke til å angre.

Til og med potetland

Fiskebruket

Ikke helt fritt for trær — Åsvær, lite skog i været, men på noen øyer er det plantet litt trær

Isdammen — Selve fiskeværet. Betongdammen i forgrunnen ble brukt til samle regnvann, som så frøs til is når det ble kuldegrader. Slik fikk de is til å kjøle ned fisken.

Kamskjellen renses

Klippfisk på brygga

Litt forfall — Åsvær, landskpasverområdet. Vernet pga sjelden vegetasjon, fugle og dyreliv

Mange feriehus

Restaurerte rorbuer — Bård Leirvik som leier fast feriehus i rorbu i Åsvær

Telegrafen er borte

Åsvær med Lovund i bakgrunnen

Kommentarer

Flotte bilder, flott skildring.
Har sjøl vært å besøkt Åsvær noen vakre julidager, du må bare ha vært der for å få med deg alle inntrykkan:-)

Helgelandskysten en sommerdag, kan gi både ro i sjelen og minner for livet.
Kan anbefales på det sterkeste.

[Bilde 138324 finnes ikke eller har blitt slettet]
Annonse

Nye bilder