Drømmetur til Bremstein

Bildeserie med 9 bilder — bla ved å trykke på pilene

Med offentlig støtte er fiskeværet Bremstein restaurert. Vegaøyenes verdensarvområde har fått ytterligere ei perle, som anbefales på det varmeste for alle båtinteresserte.
Men Bremstein er ikke stedet man drar til i all salgs vær. Fiskeværet ligger 13 nautiske mil sørvest for Vega. Turen går over et åpent, men grunt og urent, farvann. Dønninger fra havet er normalt.
I 1909 startet arbeidet med imponerende moloer i fiskeværet. Etter den tid ble havneforholdene glimrende. Den gang hadde fiskeværet også tre-fire fastboende. Folketellingen i 1864 forteller om to geiter, seks storfe, elleve sauer og fire griser.
Men det var som natthavn for lokale fisker at Bremstein betydde mest. Opp mot 50 mann hadde tilhold i været under vinterfisket. De siste årene er alle rorbuene, fiskemottaket og trandamperiet satt i stand. I sommer har Frank Grindhaug vært vertskap for besøkende. Han har sengeplass for 40 gjester, men nå er 2010-sesongen over.
En våt og kald sommer har ført til lite båttrafikk, men det kommer flere sesonger, og da bør Bremstein stå på reiseruta. Dette er et område jeg anbefaler alle båtvenner å bruke kartplotter og GPS, og mobildekningen er usikker så langt til havs. VHF-radio er en langt bedre sikkerhet.
På nett finnes det mye stoff om Bremstein:
Vega kommune
Kulturminneløypa

Vist 1035 ganger. Følges av 1 person.
Annonse

Nye bilder