Fabelaktig i Lurøy

Stig Joar Krogli har satset på Moflaget

Rorbuer og restaurant til venstre

Naustpuben (og badestamp)

Flott gjestebrygge

Restauranten med utsikt til Lovund og Træna

(Lyse og fine lokaler

Solværøyene i Lurøy er et idyllisk område for båtfolk. I fjor åpnet Spiseriet Fabelaktig på Langneset, og dermed fikk vi ytterligere en god grunn til å ta turen dit.
Gjestebrygga er topp moderne med både strøm og vann. Rett ved landgangen ligger Naustpuben. Noen meter nordover kommer vi til Spiseriet Fabelaktig. Restauranten bærer navnet med rette. Maten er fabelaktig. Det er også utsikten mot Lovund og Træna. Og for oss båtfolk er det også et fabelaktig bryggeanlegg.

Rafting til Sandsundvær

Bildeserie med 20 bilder — bla ved å trykke på pilene

Seløy kystferie er blitt et populært sted for overnatting og bespisning. Men mest populært er kanskje tilbudet om sjørafting. Lørdag fikk jeg testet tilbudet sammen med gode kollegaer. Med tre båter gikk turen fra Seløy via Sildøyene, Gåsvær, Skibbåtsvær til Sandsundvær. I strålende sol og bare små bølger ble det en drømmedag.

Ærfuglpatrulje til Lånan

Lørdag fant Mathias årets første ærfuglegg i Lånan. Samme dag kom ærfuglpatruljen på besøk for å hjelpe til i innspurten med de ca 1000 ærfuglreiene, eller for ”å gjær opp ehusan”, som de sier lokalt.
Jeg har besøkt Lånen et par ganger tidligere, men begge ganger så sent på høsten at både ea og vokterne var fløyet. I år meldte jeg meg som deltaker i patruljen og fikk en eventyrdag i dunværet. En ting er å lese om og høre om ederdun-produksjonen. Noe helt annet er å delta i arbeidet, kjenne på den tørre tangen, luktene, atmosfæren og snakke med vokterne, som jo er de eneste ekspertene i dette faget.
Ærfuglpatruljen anbefales på det varmeste. Nydelig fiskesuppe var alene verdt turen. Men nå er ea begynt å gå på land. Da er den sky og derfor ønsker vokterne mist mulig trafikk. Rundt St.Hans forlater den reirene med ungene. Etter den tid arrangeres flere turer til Lånan. Blant annet skal det være avduking av minneplate til ære for innbyggernes heroiske innsats under krigen.

Større brygge på Skogsholmen

Utvidet flytebrygge med god plass

Også Skogsholmen har fått sine info-tavler

Skogsholmen har i mange år vært et populært mål for båtfolket på Helgeland. Flere båtforeninger har arrangert fellesturer dit. Gjestehuset
med alle rettigheter har lokket. Men viktigst har nok havna med god flytebrygge vært. I sommer ble brygga utvidet slik at båtplassene ble mangedoblet.

Flott brygge i Lånan

Utallige e-hus

Anders Johnsen var alene igjen i Lånan

Fuglene var fløyet

Havn i steinbedet

Her bor…

Idyllisk. Syv søste skimtes i bakgrunnen

Jonsokgras farger øya hvit

Kongelig e-hus

Ny flytebrygge. Dønnamannen i nord.

Nye bruer over viker og sund

Restaurerer barndomshjemmet

Store unger i august

Sommeren kom ikke til Helgeland før i august. Da var det til gjengjeld flott å feriere i båt. Men ærfuglene hadde forlatt Lånan da vi kom ei uke inn i august. Fløyet hadde også vokterne. Høsten var i ferd med å feste grepet. Anders Johnsen var alene igjen i været.
På få år har det skjedd store ting i Lånan. Ny flytebrygge bidrar til glimrende havneforhold. I tillegg er det bygd flere bruer over viker og sund, slik at det er mulig å gå tørrskodd mellom øyene også på flo sjø. Men mest gledelig er den utrolige innsatsen for å bevare bolighusene. For få år siden var det forfall og fraflytting som preget kysten. Nå er inntrykket det stikk motsatte; det bygges og restaureres som aldri før. Utrolig artig å se den optimismen som preger disse værene.
Anders Johnsen vokste opp på Lånan. Nå er han styrmann og bosatt på Vega. Mye av fritida bruker han på Lånan og nå er han en av mange som restaurerer barndomsheimen.
Lånan ligger langt til havs. Likevel kan man gå utrolig skjermet for vær og vind ved å følge den merkede leia fra Brasøy via Sandvær og ut til Lånan. En tur som er sterkt å anbefale.

Fyrverkeri mellom holmene

Koselig stemning idet sola slokker

Mange jakter på den perfekte solnedgangen…

men også jegeren kan være et fint motiv

Jakttrofeet

En augustdag og sommer på hell

Dønnamannen kikker opp på en avtakende måne, mens seilingsmerkene blinker rødt og grønt

Sjark i solnedgangen

Juli bød på elendig vær på Helgeland, men august har rettet mye på inntrykket. Og for seilende feriefolk kan august være riktig så idyllisk. 1. august tennes fyrlyktene. I samspill med solnedgangen kan man oppleve rene festfyrverkeriet mellom holmer og skjær. Stemningen på varme augustkvelder er bare utrolig.

Båttur til Himmelblåøya

Ute har kafeen plass til 130 gjester

Fine flytebrytter er lagt ut

Himmelblålandet i august

Idyllisk havn på Ylvingen

Kafeen til Himmelblå-Marit

Kapellet med De syv søstre i bakgrunnen

Turister har valfartet til Himmelblåøya Ylvingen i sommer. Nå er der også blitt gode flytebrygger for båtfolket, og kafeen til Himmelblå-Marit er restaurert og åpen for gjester. De kan servere 110 gjester innendørs og 130 gjester ute på brygga. Fiskarheimen tilbyr også 12 hotellrom. Ylvingen er blitt et selvfølgelig stopp under båtferien på Helgelandskysten.

Ylvingen er den nest største øya i Vega, og ligger 8 nautiske mil øst for hovedøya. I dag har Ylvingen ca 25 fastboende, mens det på det meste var ti ganger så mange. Rundt 1950 var det 28 gårdsbruk på øya. Nå er det to bruk som drives aktivt og seks fiskefartøy. Begge butikkene og skolen er nedlagt. Men antallturister er mangedoblet.

Drømmetur til Bremstein

Bildeserie med 9 bilder — bla ved å trykke på pilene

Med offentlig støtte er fiskeværet Bremstein restaurert. Vegaøyenes verdensarvområde har fått ytterligere ei perle, som anbefales på det varmeste for alle båtinteresserte.
Men Bremstein er ikke stedet man drar til i all salgs vær. Fiskeværet ligger 13 nautiske mil sørvest for Vega. Turen går over et åpent, men grunt og urent, farvann. Dønninger fra havet er normalt.
I 1909 startet arbeidet med imponerende moloer i fiskeværet. Etter den tid ble havneforholdene glimrende. Den gang hadde fiskeværet også tre-fire fastboende. Folketellingen i 1864 forteller om to geiter, seks storfe, elleve sauer og fire griser.
Men det var som natthavn for lokale fisker at Bremstein betydde mest. Opp mot 50 mann hadde tilhold i været under vinterfisket. De siste årene er alle rorbuene, fiskemottaket og trandamperiet satt i stand. I sommer har Frank Grindhaug vært vertskap for besøkende. Han har sengeplass for 40 gjester, men nå er 2010-sesongen over.
En våt og kald sommer har ført til lite båttrafikk, men det kommer flere sesonger, og da bør Bremstein stå på reiseruta. Dette er et område jeg anbefaler alle båtvenner å bruke kartplotter og GPS, og mobildekningen er usikker så langt til havs. VHF-radio er en langt bedre sikkerhet.
På nett finnes det mye stoff om Bremstein:
Vega kommune
Kulturminneløypa

Kystens lille akrobat

Klar for stup

For tre år siden uttrykte Norsk Ornitologisk forening bekymring for de to vanligste terneartene i Norge; makrellterne og rødnebbterne. Situasjonen på Helgelandskysten sist sommer så imidlertid lovende ut. Hekkende terner var det nær sagt over alt, og i havet var det rikelig tilgang på småfisk.
På landsbasis mener NOF at situasjonen for makrellterna er så dramatisk at den bør rødlistes (utryddingstruet). For rødnebbterna er situasjonen i nord bedre enn i sør.
Det er nok flere grunner til at terneartene går tilbake i antall. Plukking av egg, predasjon fra mink og båttrafikk/ferdsel er nok faktorer som reduserer artenes hekkesuksess. (En liten advarsel til oss båtfolk). Det ser imidlertid ut til at den viktigste årsaken er vedvarende næringsmangel over lengre tid. Mest merkbart har nok dette vært i Nordsjø-området. Her er ternebestandene kraftig redusert i løpet av de siste 25 år. Begge terneartene har faktisk forsvunnet fra store områder ved Nordsjøen. Det er foreløpig usikkert om dette kan knyttes til et konkret fiskeri, men tobis-fiskeriene og det påfølgende sammenbrudd i tobisbestanden er angitt av flere som en viktig faktor.
Ternene har smale, spisse vinger som slår i stakkato takt. I flukt holder de nebbet loddrett nedover. På næringssøk stopper de ofte i luften, henger på svirrende vinger (helikopterflukt) på samme sted (liksom tårnfalk), og stuper plutselig ned i sjøen og henter småfisk, som slukes hel.

Terner på skjær

Mor og barn på vakt

BÅT iMidten

Følges av 35 medlemmer.

Her kan du fortelle andre båtinteresserte på Helgeland om både gode og dårlige opplevelser. Gjerne tips med bilder om steder/uthavner du kan anbefale andre. Her kan du også spørre båtvenner om deres erfaringer. Kanskje kan noe svare på tekniske problemer du sliter med. Mer om sonen

Origo BÅT iMidten er en sone på Origo. Les mer
Annonse

Nye bilder